11 НОЕМВРИ – БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПОЧИТА ЧУДОТВОРЕЦА СВ. МИНА

0
832

Православна църква чества паметта на Свети великомъченик Мина, считан за покровител на жените и семейството, пазител на сираците и бездомните, на пътешествениците и лечителите. На този ден вярващите почитат и светците Виктор и Викентий.

Към Свети Мина вярващите отправят молитва за здраве и благоденствие на дома и децата си. Светецът помага на хората да си възвърнат загубеното или откраднатото.

Пътуващите на дълъг път, както и войниците също очакват закрила, защото някога самият светец бил прочут и смел войн. Заради вярата си бил посечен от езичниците на император Диоклециан в края на 3 век, когато християните, които отказвали да приемат поклонничеството били подлагани на жестоки гонения.

В народния календар празникът бележи средата на т. нар. Вълчи празници – времето от Архангелов ден до Коледни Заговезни. В миналото в този период хората спазвали различни забрани, за да не влизат вълците близо до селището и да не нападат стадата им.

Вярва се, че ако тези дни времето е ясно и слънчево, през лятото пчелите ще са добри. Ако е мъгливо или вали сняг, пчелите няма да се роят и медът ще е малко. 

С решение на правителството от 2010 г. днешният ден е обявен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност.

Празнуват: Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here