11 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА ЗА ХЕОПСОВАТА ПИРАМИДА

Температурата във вътрешността на пирамидата е постоянна – средно 20 °C.

0
445
1. Смята се, че пирамидата се състои от 2 300 000 каменни блока с тежест между 2 и 30 тона всеки, а се предполага, че някой от блоковете тежат по 50 тона.
2. Местоположението на Пирамидата на Менкауре, пирамидата на Кафре и Хеопсовата пирамида е точно съобразено със съзвездието Орион.
3. Основата на пирамидата обхваща 55 000 m², големина на околната повърхнина – 85 500 m².
4. Температурата във вътрешността на пирамидата е постоянна – средно 20 °C.
5. Външната облицовка се състои от 144 000 кофражни камъка, всички силно полирани и плоски с точност до 1/100-на от инча, на около 100 инча дебелина и тегло около 15 тона всяка.
6. Крайъгълните камъни на пирамидата имат конструкция, която може да устои на топлинно разширение и земетресение.
7. Използваният разтвор е с неизвестен произход. Химическият му състав е известен и е анализиран, но не може да бъде възпроизведен. Силата му е по-голяма от тази на камъка, щом продължава да бъде непоклатим и днес.
8. Първоначално пирамидата е била покрита с обков от силно полиран варовик. Тези кофражни камъни са отразявали светлината на слънцето и са придавали на пирамидата уникален блясък, като бижу. Вече не се използват, като през 14 век много от тях са били повредени вследствие на земетресение. Изчислено е, че оригиналната пирамида с обкова е била гигантско огледало и е отразявала светлината толкова силно, че вероятно е изглеждала като ярка звезда, гледано от Космоса. Древните египтяни са наричали пирамидата „икхет“, което е означавало „Славна светлина“.
9. Четирите страни на пирамидата са леко вдлъбнати – това е единствената пирамида построена по този начин.
10. Центровете на четирите страни са вдлъбнати с извънредна степен на прецизност, като е формирана единствената осем-странна пирамидата, този ефект не се вижда от земята или от разстояние, а само от въздуха и то само при подходящи условия на осветеност. Явлението се наблюдава само на зазоряване и залез в пролетно и есенно равноденствие, когато слънцето хвърля сянка върху пирамидата.
11. Теглото на пирамидата е оценявано на 5 955 000 тона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here