10-ТЕ НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИ КОЛЕДНИ БАЗАРИ В БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА

По-малко светлини, атракциони и ледени пързалки ще посрещат своите посетители коледните базари в Германия, за да намалят разходите си за електричество.

0
513

Наближава декември и с това магията на Коледа става все по-осезаема. Украсата по улиците се запалва, градското коледно дърво е покрито с цветни светлинки, а лампичките по молове и магазинчета припомня приказния дух. Ето защо решихме да споделим списък с 10-те най-впечатляващи коледни базарчета, които си заслужават да бъдат посетени в България и Европа, където да се потопите в тази светлина.

10. Deutscher Weihnachtsmarkt – София, България

Традиционните коледни базари възникват в Австрия и Германия през 16 век, а Немският коледен базар в София миналата година празнува първия си юбилей.
В пространството до БНБ, на площад Батенберг за единадесета поредна година се издига сцена с весели изненади за най-малките. През цялото време можем да обикаляме коледните къщички и да хапнем вкусни понички или вурстчета, или да пийнем греяно вино, докато избираме сред ръчно изработени подаръци.

9. Велико Търново, България

Старата столица също запали коледните си светлини и отвори традиционния коледен базар във Велико Търново. Намира по протежението на основната алея на Парк Марно поле. Състои се от 33 къщички, като и тази година има благотворителни щандове и пощенска кутия за писма до Дядо Коледа, където всеки може да пусне желанието си.

8. Онируполи – Драма, Гърция

Коледният базар се намира в Градската градина на гр. Драма и се нарича Онируполи, или Град на мечтите. Има щандове с играчки, украси за коледна елха, топли напитки, курабийки и гофрети, на които да се насладите докато детето ви се пързаля с кънки или е на среща с Дядо Коледа.

7. Базел, Швейцария

Базел е сред наградените за най-добър коледен базар. С дълбоки традиции в тези събития, старият град е изпълнен със светлини, елхи и гирлянди във всякакви цветове. Има няколко пазара, но се открояват тези на Barfüsserplatz и Münsterplatz. В техните щандове ще намерите всякакви орнаменти и занаятчийски продукти, както и швейцарска храна и деликатеси, Раклет и Лекерли – местният джинджифилов хляб.

6. Будапеща, Унгария

Традиционно в Централна Европа са най-красивите коледни базари. Този в Будапеща е невероятен и освен всичко друго, може да се гордее със светлинно шоу, семейни и детски програми, безплатна ледена пързалка. Намира се на площада пред Базиликата Св. Стефан, през 2019г е избран за най-красив базар в Европа.

5. Winter Wonders – Брюксел, Белгия

Winter wonders, коледният базар на Брюксел, е задължителен за всеки любител на Коледа. Той е най-важният пазар в Белгия и привлича над 2 млн. туристи годишно. Намира се на Rue Madeleine 51, освен щандовете, предлага всякакви дейности като светлинни и музикални шоута, невероятна украса, величествено дърво, ясла в естествен размер, ледена пързалка и множество изложби. Миналта година Зимни чудеса чества 20-тата си годишнина.

4. Winterfest – Нови Сад, Сърбия

Във втория по големина град в Сърбия, се провежда Winterfest – най-старият коледен базар в страната. Голямата му атракция са площадката за игри с бали сено и Пеещото коледно дърво, което поради мултикултурния облик на района, пее на цели 10 езика. Базарът се намира на Площад Свобода.

3. Мадрид, Испания

Миналата година Мадрид бе избран за любим град за пътуване по време на коледните празници, повеждайки градове като Ню Йорк и Лондон, очаква се и тази година да са се постарали.

Коледните светлини, културната програма, изпълнена с изложби, концерти, мюзикъли и филми, сцените на Рождество Христово (т.нар. Portales de Belén), вкусната и разнообразна храна, по-благоприятния климат и празненствата на Пуерта дел Сол в новогодишната нощ, са атракция за много туристи. Намира се на Пласа Майор.

2. Виена, Австрия

Коледният базар Viena Magic Advent, намиращ се на Rathausplatz – Площадът пред кметството, ежегодно е сред най-красивите в Европа. Christkindlmarkt се състои от 150 коледни къщички с играчки, украси, подаръци, сладкиши и въртележки.

1. Берлин, Германия – 4 известни коледни базари

По-малко светлини, атракциони и ледени пързалки ще посрещат своите посетители коледните базари в Германия тази година, за да намалят разходите си за електричество. Първите отварят врати този уикенд, доста преди началото на коледния сезон, за да компенсират двете години провал, предизвикани от пандемията, споделят организаторите.

Разбира се, когато говорим за Немски коледни базари, не можем да не завършим с истинските немски базари в самата Германия.

В Берлин има цели 4 известни коледни базари, които си заслужават вниманието. Това са Winterwald до Замъка Шарлотенбург, Gendarmenmarkt, Площад Потсдамер и на Мемориалната църква на Кайзер Вилхелм. Да разгледаме всеки един от тях:

Базарът Шарлотенбург

Основната атракция на този пазар е пирамидата, разположена на главния вход на двореца. Освен 150-те изискани и цветни къщички, има и зимна гора, разположена пред оранжерията на замъка, има и въздушна люлка, железница и въртележка. Освен това има и палатка, която кани децата да опитат своите умения в изкуствата и занаятите.

Пазарът Gendarmenmarkt

Пазарът Gendarmenmarkt е разположен на открито между Deutscher Dom, Französischer Dom и Konzerthaus в историческата част на града и привлича над 60 хил. посетители годишно.

На щандовете има свещи, духачи на стъкло и бижутери, бродьор, майстор на оригами, резбар на слонова кост, огнени артисти, жонгльори и акробати, както и апетитни ястия, приготвени в коледен дух.

Базара на Потсдамер Плац

По време на Базара на Потсдамер Плац можете да се спуснете по една от най-големите пързалки в Европа Winterwelt, с гледка над Бранденбургската врата или да се пързаляте на ледена пързалка с размери 40 x 13 метра, която се намира в предната част на Stage Theatre. Пазарът е пълен с дърворезбари, пекари, производители на кошници и грънчари, които ви канят да ги наблюдавате, докато работят.

Базарът на Мемориалната църква на Кайзер Вилхелм Gedächtniskirche

Той се състои от 100 щанда и кабини с играчки, украси и подаръци, както и 70 атракции. Децата могат да хапнат меденки, а всеки уикенд Дядо Коледа раздава подаръци до коледната елха. Сред предлаганите немски и австрийски деликатеси са Germknödel, Schmalzkuchen, наденички на скара и пържоли, греяно вино, яйчен пунш и горещ шоколад.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here