1 октомври: Покров Богородичен и празник на възрастните хора

Първият ден на месец октомври е ден, изпълнен с празници.

0
1169

На 1 октомври честваме празника Покров Богородичен. Той е установен след едно видение на свети Андрей Юродиви в Богородичната църква във Влахерна, Цариград, през Х век.
Днес е храмовият празник на едноименният храм в село Бойково, който прикани днес миряните на тържествена света литургия и курбан за здраве.

Днес е и световния ден на възрастните хора, на музиката, на поезията и на архитектите.

На този ден отдаваме необходимото уважение към хората от третата възраст и на това, което те са направили за обществото ни.

Денят има за цел да повиши осведомеността относно проблемите, засягащи възрастните хора, а също така е ден, в който да оценим приноса им към обществото.

Днес е и световен ден за борба с хепатита, както и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата. Първи октомври е и ден на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, както и Световен ден на кафето.

Международният ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.

И още един любопитен факт – 1 октомври е Международният ден на кафето. Според данните на националната ни статистика потреблението на кафе, средно на една лице, през 2001 година е било 0.9 кг, докато през 2016 година то е нараснало на 1.7 кг.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here