От известно време нямаше развитие по темата, но ето че сега още една скандинавска държава се присъединява към пакта за унищожение на ДВГ. Забраната за продажба на автомобили с двигател с вътрешно горене е една от ключовите точки в програмата на новото правителство на страната, което поставя битката с глобалното затопляне и изпълнение на Парижкото споразумение като приоритетна.

За постигането на тези цели властите възнамеряват да разгърнат мащабна инфраструктурна програма в близките години, целяща изграждане на всеобхватна мрежа от зарядни станции за електромобили. Целта бе представена в правителственото обръщение, в което новият-стар министър председател представя кабинета си.

“Швеция трябва да стане първата страна в света, която няма да използва изкопаеми енергоносители“, заявява министър председателят на Швеция, социалдемократът Стефан Льовен.

По този начин Швеция става десетата страна, която обяви конкретна дата за забрана на регистрациите на нови автомобили, задвижване от бензинови или дизелови двигатели, заяви Марион Тиман, представител на германското поделение на Greenpeace.

Най-напред в това свое намерение е Норвегия. Страната е единствената в света, в която регистрациите на електромобили е около 50% от общите. През миналата година общият дял на електромобилите е бил 31,2% (без хибридите). Това дава увереност на Норвегия да си постави за цел забрана на ДВГ през 2025 г.

Отказ от двигателя с вътрешно горене през 2030 г. вече са заявили Дания, Израел, Ирландия, Исландия, Холандия, както и Париж. Такъв срок си дават още Китай и Индия, двете най-населени държави в света. Великобритания и Франция се целят в 2040 г.

Очевидна е липсата от този списък на Германия, която все още не е обявила крайна дата за прекратяване регистрациите на ДВГ. Преди няколко дни NPM (National Platform for Future of Mobility) апелира германското правителство да въведе задължителни квоти за електромобили и хибриди от 25% през 2025 г. и 50% през 2030 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here